2011. augusztus 5., péntek

Remegő kézzel nehéz vezényelni a médiát


Rövid időn belül másodszor érkezett téves hívás az [origo] szerkesztőségébe a Fidesz köreiből. Azok után, hogy a frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármestert megzsaroló Balázs József véletlenül visszahívta a hírportál újságíróját, most a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik hölgymunkatársa tárcsázta az  [origo] munkatársat, abban a hiszemben, hogy Papp Dániellel, az MTVA hírigazgatójával beszél. A hölgy azt mondta, hogy : "Bocs, csak később tudom küldeni az anyagot, amiről beszéltünk, amit be kell majd mondani mindenképp.", majd mikor fény derült a bakira evvel búcsúzott: "Jaa, nem a Papp Dani, akkor félrenyomtam, bocs." A napifix kisebb tévedéssel hozta le a kiszivárogtatott sztorit, ami további mulatságos politikai nyilatkozatokat eredményezett. Az egyik szemünk sír, a másik nevet.

Az történt tehát, hogy a napifix figyelmetlenségből az MTVA hírfőnöke helyett az MTI Hírcentrum vezetőjének titulálta Papp Danit. Az MSZP-nek nem tűnt fel a tévedés, és valami módon arról is megfeledkezett, hogy a saját háza tájáról is nap mint nap küldenek sajtóanyagokat az MTI-hez, nincs ebben semmi ördögtől való. Ehelyett reflexből megvádolták a Fideszt egy kis közmédium-kézivezérléssel, amiben tulajdonképpen igazuk volt, csakhogy ezt ekkor még nem tudhatták, hiszen úgy vélték, az MTI volt a bemondásra ítélt hír eredeti célpontja. Az MTI természetesen teljes joggal kioktatta a szocialista pártot, de azért a viszonylag felesleges önvédelemhez sem haboztak hozzátenni azt, hogy "kérjük az origo.hu szerkesztőségét, hogy a jövőben az MTI-ről szóló információit ossza meg velünk is, hogy kiszűrhessük a valótlan állításokat." Mindeközben a napifix helyesbítette korábbi bejegyzését, ráadásul leközölte a közmédiába betuszkolni szándékozott hírt is, nem nagy cucc, csak egy csöpögős tudósítás a Szécshényi-tervvel nagyon jól járt kis- és középvállalkozásokról. (Azt nem tudom honnan veszik, hogy ez a hír volt az áldozat, azt viszont igen, hogy honnan kapták a félretelefonálós fülest.)

És akkor hogy tisztán lássunk: elvben egyáltalán nem mindegy, hogy a kormány az MTI-nek, vagy az MTVA-nak küldi el a sajtóanyagai. Az MTI-s anyagok ugyanis közvetlenül alig jutnak el az emberekhez, a médiumok dönthetnek arról, hogy az ott megjelenteket leközlik-e, és jó esetben nem önmagában adják tovább az ottani híreket, hanem némi kontextusba helyezve, ne adj isten az ellenzéki/külföldi reakciók felvonultatásával. Azzal tehát, hogy az NFÜ közvetlenül az MTVA-nak akarta küldeni a Széchenyi-terv örömódáját, mindezen kellemetlenségeket kikerülte, azaz valóban kézimunkázott egy jót a közmédián. Az már más kérdés, hogy bénaságból az [origo]-t hívták fel, ráadásul Papp Dániel nevét sem felejtették el megemlíteni, így fedve fel már eddig is sejtett gyakorlatukat. A szocialistáknak újfent sikerült demonstrálniuk, hogy bárminemű gondolkodás nélkül bírálják a Fidesz-t, amire persze általában van okuk, de azért mégsem ártana a bírálatnak valami értelmes irányt, esetleg koncepciót adni a puszta csapkodás helyett. Az MTI-ről pedig az derült ki, hogy nem nagyon szeretik, ha a hírek őket valamiképpen megkerülve találnak maguknak utat az éterbe, amivel az oknyomozó újságírásról, a blogszféráról meg úgy általában az internetről is elárulták a véleményüket.

Mindez egy félretárcsázás és egy betűtévesztés miatt. HA-HA-HA

2 megjegyzés: