2011. július 17., vasárnap

Lázár: Píszí Parlamentet!

Akár pénzbüntetéssel vagy a képviselői státusz felfüggesztésének kilátásba helyezésével is sújthatná a jövőben a magyar Parlament Házszabálya - az EP hasonló dokumentumához hasonlóan - a zsidózást és a cigányozást, tágabban azt, hogy "ember és ember között, magyar és magyar között" egy-egy honatya különbséget tegyen - nyilatkozta Lázár János az origo-nak, reagálva  a jobbikos Novák Előd az egyházügyi törvény hétfő éjjeli vitája során elhangzott, a zsidóságot, konkrétan pedig Fónagy János-t sértő megjegyzéseire.

A cél egyértelmű és támogatandó: a rasszista beszédnek nincs helye az országban, így a Parlamentben sem. A kérdés csak az, vajon egyes kifejezések és viselkedések kimondott tiltása - egy píszí Parlament, bármit is jelentsen ez - megfelelő eszköz lehet e. A dilemma a következő: annak érdekében, hogy egyes diszkriminált emberek egy kicsit otthonosabban érezzék magukat hazájukban - ti. azáltal, hogy az OGY szimbolikus intézményében megszűnik napi szintű gyalázásuk -, korlátozzuk e az általunk egyébként gyűlölt vélemények szabadságát. Egy ideális állapotban persze a zsidózó/cigányozó képviselők maguktól lemondanának a média, a választópolgárok és frakciójuk egységes felháborodásától övezve. Ezt ma Magyarországon sem a médiától, sem a polgároktól, a Jobbiktól meg még annyira sem várhatjuk el komolyan. Ezért lehet szükséges a tiltás.


Csakhogy ez az intézkedés táptalajt szolgáltatna az amúgy is burjánzó rasszista beszédpaneleknek, hogy ti. a balliberális oldal és a vele paktáló kormány szántszándékkal tereli el a szót a "valódi" kérdésekről, a "valódi" problémákról. És a vád nem is lenne alaptalan, hiszen ha mást nem is, a terjedőben lévő rasszizmust mindenképpen kizárná a rendelkezés a Parlamentből, ezáltal egy kicsit láthatatlanabbá tenné, de biztosan nem szüntetné meg, sőt megkockáztatom, hogy időlegesen bizonnyal felszítaná. Meg aztán ott lenne ugye az a válasz, hogy a rendelet diszkriminatívan a Jobbik ellen irányul. Ebben is lenne igazság, különösen a Fidesz elmúlt másfél évben bemutatott kommunikációs stratégiájának tükrében, mely másról sem szólt, mint magyar és magyar, ember és ember közötti különbségtevésről.


Nem a tiltás lehet tehát a megoldás, hanem az olyan egyértelmű és ellentmondást nem tűrő felszólalások, mint pl. Lázáré is. Jó lenne azonban nemcsak a zsidó és cigány származású emberekre, hanem a hajléktalanokra, a munkanélküliekre, a melegekre, az ún. kommunistákra, nemzetárulókra, a nem keresztényekre, a családot alapítani nem kívánó vagy nem tudó polgártársakra is odafigyelni. És nemcsak a Jobbik körmére nézni, hanem Pintér Sándort, Tarlós Istvánt de akár még Orbán Viktort is szemmel tartani, meg persze mindenki mást is. Hogy el ne szaladjon velük a ló.


A siker így sem garantált, de talán hitelesebb lesz a fellépés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése