2011. augusztus 9., kedd

Kioktatja a német sajtót az MTI


Reagált a Süddeutsche Zeitung egy cikkére Rákosy Zsófia, a Magyar Távirati Iroda szóvivője. A "több tárgyi tévedést" is tartalmazó cikk többek között beleesik abba a mostanában gyakorivá váló hibába, hogy a félretárcsázott Papp Danit az MTI Hírcentrum főnökének tulajdonítja. Nem az. A kormányzati hírekkel házaló telefonbetyárok rendszeres áldozata az MTVA hírfőnöke. Az MTI-nek persze minden joga megvan ahhoz, hogy közleményben helyesbítse a hír rá vonatkozó részét, az már egy másik kérdés, hogy nem ártott volna megemlíteni, hogy ha nem MTI munkatárs akkor mégis ki az a Papp Dani és miért cikkez róla a külföldi sajtó. Nem először látjuk azt, hogy egy apró momentum jogos kikezdésével (MTI vagy MTVA) megpróbálják diszkreditálni egy adott cikk egészének legfontosabb állítását (a kormány manipulálni próbálja a közmédiát). De mondom, nem ez a legnagyobb gond. Az MTI közleménye ugyanis nem áll meg itt.

"Emellett, nincs nyoma hírügynökségünk archívumában annak, hogy a médiatanács elnöke már tíz évvel ezelőtt kinyilvánította volna: a legfőbb célnak a száz százalékos véleménymonopólium megteremtésének kell lennie a médiában." Vonatkoztassunk el egy pillanatra az állítás nagyképűségétől (amiről nem adtunk hírt az nem is létezett) és a mondatszerkesztés nehézkességeitől, és gondolkozzunk egy kicsit! Első eszünkbe ötlő gondolat az, hogy miként is jön ahhoz a Távirati Iroda, hogy megvédje Szalai Annamáriát egy német lap állításával szemben? Az még érthető, hogy mint cég helyesbíti a magára vonatkozó részeket, de az már mégiscsak talpnyaló túlbuzgóság, hogy  médiaelnök asszony becsületét is védelmébe veszi. Továbbá, magam ugyan nem olvasok németül, de józan eszemmel és újságírói gyakorlatommal feltételezem a német cikkíróról, hogy nem gondolta azt: Szalai Annamária szó szerint ezt mondta (már hogy mondta volna), csupán megszólalásainak és intézkedéseinek stílusából, retorikai eszköztárából lehet ilyen szándékokra következtetni, némi bevett publicisztikai sarkítással persze. Úgy látszik, az MTI-nél vagy nem értik a viccet, vagy csak nagyon nem szeretik (ez esetben érthető módon). És ez még nem minden! Mindenki megnyugtatása végett Rákosy még azt is hozzáteszi (minden indoklás nélkül), hogy Szalai Annamáriának "erre nem is lenne eszköze." (Már hogyne volna.) Na erre aztán már végképp nem lehet rámondani, hogy ténybeli kiigazítás. Tulajdonképpen ki kérte erre Rákosy Zsófiát? Sőt, voltaképp ki a...

Másra nem tudok gondolni, minthogy az MTI éppen ezzel a tettével igazolta azt, hogy igenis a száz százalékos véleménymonopólium az elérendő cél a médiában. Mintegy ön-ironikusan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése